Islam religie en moskeeën in Nederland: alles wat je moet weten

Islam-en-moskee-in-Nederland

Wil je in Nederland wonen en je afvragen hoe de mensen daar zijn?

Het interessante aan Nederland is dat maar liefst 47% van de respondenten in een recente studie verklaarde dat ze helemaal geen religieuze affiliatie hadden. Ongeveer 27% volgde de rooms-katholieke manier van leven, terwijl maar liefst 4% van de Nederlanders in het land de islam praktizeren. In feite is de islam de op een na populairste religie in Nederland, na het christendom.

Islamreligie: kort overzicht

De islam is overal in Nederland wijd verspreid, vanwege het feit dat het de op een na meest verspreide religie is in dit Nederlandse land. Lees ook ons interessante artikel Islam in Nederland – wat is er veranderd? Een overgrote meerderheid van de moslims in Nederland kan worden toegeschreven aan het behoren tot de Sunni-denominatie. De meeste moslims in het land wonen in steden als Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

De geschiedenis van de islam in Nederland gaat terug tot het Ottomaanse rijk. De bouw van de eerste moskeeën vond plaats in de 17e eeuw in Amsterdam. Daarna was er een massale immigratie van moslims uit Nederlands-Indië.

Evenzo migreerde een opmerkelijk aantal immigranten van de islamitische religie ook naar Nederland vanuit onafhankelijke koloniën zoals Suriname en Indonesië.

Nederland beschikt over meer dan 400 moskeeën die verder kunnen worden onderverdeeld in 50 Surinaamse moskeeën, 140 Marokkaanse en 200 Turkse moskeeën. In dezelfde geest zijn er verschillende moslimgemeenschappen in Nederland zoals Shi’a-moslims, koranisten en Ahmadiyya.

Moslimreligiositeit in Nederland

Afgaand op de statistieken van 2002 was het bekend dat een ruwe schatting van bijna 50% moslims minstens een keer in de twee weken een moskee bezoekt. Naarmate de jaren vorderen, daalde het aantal aanzienlijk tot 24% in 2009, waar de islamitische bevolking de moskeeën slechts één keer per week bezocht.

Controverses met betrekking tot moskeeën in Nederland

Er zijn in het land verschillende controverses gerezen over de moskeeën. Eén zo’n controverse was gebaseerd op een paar politieke partijen die alle moskeeën in Nederland wilden verbieden naast alle islamitische symbolen en de Koran. Ze noemden deze beweging “de-islamisering” van het Nederlandse land.

Moskeeën in Nederland

Moskeein-Nederland

Zoals eerder vermeld, herbergt het land meer dan 400 moskeeën in de grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Enkele van de meest populaire moskeeën zijn de Rotterdam Centraal Moskee, de Mevlana Moskee Rotterdam en de Westermoskee Ayasofya, in de stad Amsterdam.

De Westermoskee Ayasofya is de grootste moskee in Amsterdam die meer dan 1700 mensen tegelijkertijd kan huisvesten. Het ligt aan de oevers van de rivier de Schinkel in de wijk Amsterdam West. Het heeft een traditionele Franse architectuur en het pure grandioze bouwwerk is een lust voor het oog.

Ongetwijfeld is Nederland een broeikas van verschillende culturen en de islam behoort tot de top religies die in het land worden beoefend.